Encyklopedi

En rörlig livsmiljö -

Ungefär en gång i veckan är den trekantiga doven i Central- och Sydamerika ( Bradypus variegatus) kommer ner från träden, där den bor bland grenarna. För detta långsamma däggdjur är resan ett farligt och mödosamt åtagande, men det är mycket viktigt för medlemmar i samhället bland och ombord på lättja. När doven har nått marken, ofta cirka 30 meter (100 fot) under sin vanliga abborre, gräver den en grop vid botten av stammen med sin stubbiga svans. Där urinerar och avfettar små, hårda pellets och täcker sedan gropen med lövskräp. Denna process tar ungefär 30 minuter, under vilken tid lättja är extremt sårbar för rovdjur. Även om dovendjur ofta ses i cecropia-träd och kan föda i 15 till 40 angränsande träd under några månader, brukar de tillbringa större delen av sin tid i ett särskilt ”modalt” träd.Upp till hälften av de näringsämnen som konsumeras av lättja kan återföras till modalträdet via doftens nedgrävda avföring. Om avföring sprids från toppen av trädet skulle modalträdet behöva dela denna viktiga resurs med växterna som växer på det, liksom med konkurrerande växter över en bred radie på marken.

Tre-toed sloth (Bradypus tridactylus)

Även andra varelser drar nytta av slothets veckovisa resa till skogsbotten. Lättja bär en last av flera arter av skalbaggar, kvalster och pyralida malar i sin lurviga, solbränna päls. De lämnar doven endast när djuret sjunker ner och lägger sina ägg i doven. Möjligen hjälper larverna till att återvinna näringsämnen, som trädet förvandlas till lövverk och lättja i sin tur tar in som mat.

Lättviktens kropp är i sig en livsmiljö. Förutom olika ryggradslösa djur har sloth's shaggy coat, eller pelage, två arter av blågröna alger, där varje hår har spår som främjar algtillväxt. Algerna ger lättja en grönaktig nyans, vilket gör den till ett av få däggdjur med en grön päls - utmärkt kamouflage för en långsamt trädboende.